Naše testerky zajímá zdravá a hodnotná strava, se kterou už začaly. Inspiraci získaly s novou Obilovinovou kuchařkou od Petra Klímy z nakladatelství Smart Press!

image
otestováno
Počet recenzí
8
jak jste hodnotily
5
7x
4
1x
3
2
1
doporučuje
100 %
Testováno v období
od 3. 10. 2021
do 26. 10. 2021

Obilovinová kuchařka od nakladatelství Smart Press Obálka kuchařky

Zamilujte si novou tištěnou kuchařku, která má u každého receptu barevnou fotografii, používá lokální suroviny, napsal ji český autor a byla vytištěna v ČR!

Kuchařka obsahuje praktické, zdravé a lahodné recepty pro celou rodinu, z těchto obilovinovin:

Špalda, červená pšenice, kamut, pšenice ozimá, ječmen, žito, oves, jáhly, pohanka, kukuřice, rýže mnoha druhů, quinoa, amarat, čirok.

Kuchařka je z devadesáti procent veganská, v některých sladkých receptech či dresinku najdete med, který mám z velice dobrého osvědčeného zdroje a nedám na něj dopustit, myslím že med je stále lepší alternativa slazení než používání vysoce průmyslově zapracovaných sirupů. Jinak v receptech nenajdete žádné máslo, jediné vejce natož maso, takže i vegani budou schopni nasávat nekonečnou inspiraci. 

Recepty jsou založené na vybraných veganských receptech, které baví i zapřisáhlé masojedlíky. Obilovinová kuchařka je ideálním zdrojem poznatků a rad pro každého, kdo chce zpestřit a odlehčit jídelníček, kdo si třeba zrovna neví rady se zásobou „zrn“ a surovin zdravé výživy ve spíži, nebo pro toho, kdo hledá další zdroje kvalitních bílkovin. A také pro milovníky zeleniny, pro ty, kdo se potřebují zorientovat v (bez)lepkových surovinách a pro všechny, kteří hledají chutnou a zdravou inspiraci pro každý den.

V současné době ostatně velmi často narážíme na nejrůznější doporučení v podobě nízkosacharidových diet, velké diskuse i reálné obtíže s celiakií či nesnášenlivostí lepku, a obecně spíše s negativním hodnocením obilovin v běžném povědomí. Ale i v případě, že žádné zdravotní obtíže spojené s lepkem v rodině nebo téma optimální váhy neřešíte, může být složité vařit každý den s novou inspirací a s ohledem na výživovou hodnotu a samozřejmě i chuťosvědčených receptů prostě není nikdy dost! A ať už se stravujete konvenčně (bez omezení živočišných produktů), nebo naopak vegetariánsky či vegansky, možná se vám v každodenní kuchyni hodí další zdroje informací a inspirace o kvalitních zdrojích bílkovin, minerálů a enzymů, důležitých pro zdraví a energii.

Autorem receptů a fotografií je Petr Klíma, autor blogu greenwayfood.cz a dalších 2 úspěšných knih: Zeleninové a Luštěninové kuchařky.

Více informací o produktu najdete TADY.

Hodnocení
8
avatar
Zdeňka Emma
Obilovinová kuchařka od Petra Klímy je jedním slovem úžasná. Lze v ní najít spoustu veganských receptů – od polévek až po dezerty - i informace o jednotlivých obilovinách. Oceňuji, že ingredience v receptech jsou jednoduše sehnatelné – běžně dostupné v obchodech, nejsou přehnaně drahé a také je skvělé, že recepty nejsou náročné na přípravu. Líbí se mi i fotografie u receptů – jak má výsledný pokrm vypadat. Kuchařka je kvalitně zpracovaná – má pevnou vazbu i pevnější papír. Rozhodně doporučuji :)
klad Jednoduché recepty na přípravu
klad Běžně dostupné ingredience
klad Fotografie u receptů
klad Rozdělení obsahu dle obilovin
klad Kvalitní zpracování knihy
klad Záložka
avatar
Kačka
V kuchařce najdete plno nápaditých vegetariánských-veganskách receptů (od polévek až po dezerty), tipy navíc, obměny receptů a informace o obilovinách. Takže poslouží jako skvělý studijní materiál, pokud z obilovin zvládnete jediné univerzální jídlo, a to rozvařit je na nevábnou kaši :-D Super je, že recepty nejsou náročné (z hlediska přípravy i financí) a nevyžadují žádné nadpozemské ingredience, většinu jich seženete v supermarketu. Líbí se mi také, že je každý recept doplněn velkou fotkou. Kniha je přehledně rozdělená podle obilovin, jsou zde dopodrobna rozepsané jednotlivé časy přípravy a má i fajn textilní záložku, což je sice drobnost, ale užitečná drobnost. Velké plus má ode mě kuchařka za vizuální stránku a kvalitní zpracování - pevnou vazbu a vysokogramážní lesklý papír. Z kuchařky jsem nadšená, mohu ji doporučit hlavně těm lidem, kteří tíhnou ke zdravějšímu životnímu stylu. Do naší domácnosti zapadá skvěle - nejíme moc maso a část rodiny nemůže jíst lepek a mléčné produkty.
klad přehledně tematicky rozčleněná
klad krásná velká fotka u každého receptu
klad jídla vhodná pro vegany
klad snadno dostupné ingredience
klad nápadité, zdravé a celkem levné recepty
klad podrobně rozepsané časy přípravy jídel
klad zajímavé informace o obilninách, užitečné tipy a obměny receptů
klad recepty z každého "soudku" (polévky, dezerty, hlavní jídla)
klad textilní záložka - fajn vychytávka :-D
klad kvalitní zpracování - pevná vazba, kvalitní papír
klad snažila jsem se na něco přijít, ale nepodařilo se :-D
příloha
avatar
Michaela
Obilovinová kuchařka od Petr Klíma je vážně skvělá. Přestože jsem "masožravec", a doposud jsem neměla ve své knihovně žádnou vegetariánskou kuchařku, natož veganskou, jsem z této kuchařky nadšená. Už teď v ní mám označeno hafo receptů, které musím v nejbližší době zkusit. Těch několik jídel, které jsem již z ní uvařila mi vážně chutnaly a tuším, že jí dám skoro celou. Jinak na kuchařce se mi, krom lákavých receptů, umocněných velkou fotografií daného pokrmů, líbí: - že je krásně rozdělena dle jednotlivých obilovin - že je plná autorových tipů k receptům a surovinám i orientační doby vaření jednotlivých obilovin - a nejvíce to, že je vymazlená a že si autor dál opravdu záležet - obsahuje nákupní seznam surovin k receptům, obsahuje i seznám surovin, které je dobré mít vždy ve spíži; a krom klasického rejstříku receptů tak má i zvlášť rejstřík bezlepkový. Recepty jsou pro zdravé, vyvážené stravování a patří do zdravého životního stylu. Vypadají chutně a hlavně jsou z dostupných surovin.
klad Krásné fotografie u všech receptů
klad Kuchařka rozdělena dle obilovin
klad Obsahuje nákupní seznam surovin
klad Rejstřík receptů dle chodů (polévky, hlavní chody, dezerty, pomazánky...)
klad Rejstřík bezlepkových receptů
klad Záložka
klad Chutné a zdravé recepty pro zdravý životní styl
příloha
avatar
Lenka
Nejsem vegetarián, ani vegan a přesto mne tato kuchařka zaujala. Je velice dobře zpracovaná, fotografie jsou krásné a výběr z receptů je zdařilý. Vaří se zde z obilovin jako bulgur, špalda, červená pšenice, kamut, pšenice ozimá, ječmen, žito, oves, jáhly, pohanka, kukuřice, rýže mnoha druhů, quinoa, amarat a čirok. Některé z nich jsou pro mne obiloviny, které jsem neuměla v kuchyni použít. Proto jsem za tuto kuchařku ráda. Zkusila jsem houbový bulgur s pečenou dýní, ale než jsem ho stačila nafotit, manžel ho s prominutím "sežral" :-). A to taková jídla většinou bojkotuje. Mám v plánu ještě vyzkoušet spoustu receptů z této knížky, hlavně polévky, protože ty mám ráda.
klad provedení kuchařky
klad fotografie
klad jenoduchost přípravy jídel
klad suroviny běžně k sehnání
klad nemám nic
avatar
Jarka
Kniha je průvodcem po světě zdravého stravování. Já se snažím do stravování a přípravy receptů vtahovat nové prvky, nové ingredience, nevyhýbám se experimentování. Kniha je mi " k ruce" i využití neznámých receptů. Vítám tohoto knižního společníka ve světě gastronomie. Obiloviny jsou naší budoucností a průvodce v podobě Obilovinové kuchařky, je tou nejsnažší možností jak i v rodině zavést ten správný způsob stravování.
klad obrázky
klad recepty
klad postupy
klad nevidím žádné negativa
avatar
Petra
Obilovinová kuchařka mě nadchla. Je přehledná, rozdělená kapitolami podle jednotlivých druhů obilovin. Obsahuje barevné obrázky u každého receptu a hlavně všechny recepty jsou perfektně popsané a ještě je k němu často tip na zvláštnost či vylepšení. U některých druhů použitých obilovin jsem dříve nevěděla jak je použít, s čím je zkombinovat a teď mám díky této kuchařce opačné myšlenky, potřebuji zkusit všechno! Díky Obilovinové kuchařce se mi rozšířil sortiment používaných surovin, a navíc jsou to suroviny zdravé, řada receptů je z přirozeně bezlepkových surovin. Kuchařku všem doporučuji, bude v mé kuchyni hojně používaná.
klad Přehlednost kuchařky
klad Detailní popisy obilovin
klad Tipy navíc
příloha příloha
avatar
Jarmila
Konečně jsem nalezla kuchařku,kde najdu inspiraci k využití surovin jako amaranth, čirok atd., což byl dosud problém. Součástí knihy jsou i recepty a informace pro bezlepkovou kuchyni – řada zahrnutých surovin je záměrně přirozeně bezlepkových. V knize je i mnoho zajímavých informací a autorových gastronomických zkušenostech, tipů a užitečných postřehů o jednotlivých plodinách a surovinách či o mletí vlastních zdravých mouk v domácím mlýnku. Kniha obsahuje recepty na polévky, nejrůznější pomazánky, bohaté saláty, naklíčené posypky, originální tataráčky, rozmanité placičky a lahodné palačinky, plnohodnotné hlavní chody, noky, knedlíky, kaše, dezerty a sladká jídla. Obiloviny jsou jako hlavní složka jídla, ale i jako pestrá zdravá příloha nebo jako zahuštění omáček a krémů. Recepty jsou skvěle popsány a podle postupu uvaří i začátečník. Recepty obsahují i informace navíc a různé tipy. Sedí časová náročnost receptu.
klad Velké množství receptů a inspirace.
klad Tipy triky.
klad Originální kombinace.
klad Sedí časové rozvržení.
klad Přesný a jasný postup.
příloha příloha příloha
avatar
Sabina
Kuchařka je velmi pěkně zpracovaná. Osobně preferuji spíše kuchařky, které jsou doplněny o obrázky jídel, což tato kniha splňuje. Co se týče surovin, libí se mi, že použité ingredience jsou běžně k dostání a nejsou zde žádné nesmyslné suroviny. Z receptů bych nejvíce vypíchla Uzenou kroupovou polévku (která se mi momentálně vaří), neboť to je jídlo mého dětství (v masné podobě). Dlouho jsem hledala vegan verzi a jsem velmi ráda, že tato kniha ji nabízí. Mezi další recepty, které mě zaujaly patří: Rajčatová polévka s rýží a Pohankové halušky se špenátem. Velkou výhodou všech receptů jsou již zmíněné dostupné suroviny, dále oceňuji že všechny recepty jsou veganské a ze zdravých surovin. Kniha je vhodná pro všechny, kteří chtějí vařit zdravě, z kvalitních potravin a levně. Knihu jsem doporučila i mé kolegyni v práci, která se stravuje podobně jako já.
klad Dostupné suroviny
klad Fotografie
klad Vegan recepty
klad Překvapilo mě použití bujónu
příloha